Thursday, October 29, 2009

riwayat arwah abangku.....

kembali kerahmatullah pada sabtu 24 okt yg lalu......semoga ditempatkan di kalangan orang2 beriman....semoga di teguhkan hati keluarga ku menghadapi dugaan ini...amin.....al fatihah.....

my cousin wrote something bout him kt link bwh ni....i xde mood lagi nk menulis paper..masih bersedey lagi...

http://norhaidatulazian.blogspot.com/

Friday, October 2, 2009

IQ oh IQ.....

Semalam aku buat IQ test utk test IQ aku nih.....lg satu untuk latihan sbb aku kna jawab satu IQ test......so....score aku adalah 132.....maksud score ni adalah seperti di bawah.....
  • Over 200- Extreme genius, very rare IQ score
  • 180 - 200 - High genius
  • 160 - 180- Genius IQ score, intelligence of Nobel Prize Recipients
  • 140 - 160 - Intellectual IQ score, intelligence of college professor
  • 120 - 140 - Very superior IQ score, intelligence of college graduate or post-graduate student.
  • 110 - 119 - Superior IQ score, intelligence of university student.
  • 90 - 109 - Average IQ score, intelligence of 8th grader.
  • 80 - 89 - Below average IQ score, intelligence of 5th grader.
  • 70 - 79 - Unsatisfactory IQ score, indicates mental deficiency
  • Under 70 - Low IQ score, indicates mentally challenged
emmm.....selain tu disertakan jugak beberapa celebrity punyer score....

Musicians with High IQ scores
  • Mozart IQ Score: 165
  • Shakira IQ Score: 140
  • Madonna IQ Score: 140
  • Eddie Van Halen IQ Score: 125
  • Britney Spears IQ Score: 104

Actors with High IQ scores
  • James Woods IQ Score: 180
  • Quentin Tarantino IQ Score: 160
  • Sharon Stone IQ Score: 157
  • Jodie Foster IQ Score: 132
  • Nicole Kidman IQ Score: 132

Famous High IQ scores
  • Leonardo da Vinci IQ Score: 220
  • Sir Isaac Newton IQ Score: 190
  • Bobby Fischer IQ Score: 187
  • Charles Dickens IQ Score: 180
  • Stephen Hawking IQ Score: 160

Athletes' IQ scores
  • Reggie Jackson IQ Score: 160
  • O.J. Simpson IQ Score: 89
  • Muhammad Ali IQ Score: 78
terror gak madonna tu ek....IQ test ni dikira dari segi accuracy and speed.....so jawapan kena tepat n jawab kena cepat.....dari pembacaan aku, semakin bertambah umur kita semakin berkurang score kita....tapi, if score kita skrg same ngan score kita pada 50 tahun akan datang, maknanya kita adalah orang yang genius.....apa pun, aku berharap aku dapat menajamkan lagi IQ aku ni ngan bykkn membaca...moga next test aku dapat tahap genius IQ score....selamat berIQ...:)

Thursday, September 3, 2009

aku ade mid term exam

just nk bg tau aku ader mid term exam rini...subjek mathematical finance....hope aku ley jawab ngan jayanyer....amin...n aku gak receive gud news semalam....ape dier...xley gtau lg coz blom bejln spnhnyer.....aku berdoa semoga semuanyer menjadi..amin lg skalik...heee~ wish me luck...

p/s - bz nyerrrrrrrrr aku nih....n xdek mud nk update blog......:)

Saturday, July 18, 2009

stress sampai ulcer....

setelah sekian lama aku x write down paper kt blog nih........bz bb..manyaknyer keje,,,,cam bekeja 24 hrs jer....memcm kna review researc.....timetable yg pack...tp if org tnyer ssh ke x...aku ckp je x....heee.....positive....aku nk jd seorg yg lebey positive lg now ni...............actually, aku dilanda ulcer mulut + ulcer tekak + tonsil sejak seminggu lebey ni.........seksa sgt2...sumer benda aku x ley mkn......mnm pon air suam..if g mapley minum air teh o or barli suam.......memuler aku igtkan tonsil jer.......dah 3 klinik da aku pegi.....sumer skalik da mengambil duitku rm150...aduh....da la tgh sengkek ni....memuler tu aku di sahkan demam....doc tkot jer aku H1N1....tp x la...jz demam n skt tekak jer.....x batok2 pon.........then mggu dpnnyer pegi lg skali coz doc tu ckp if da abes ubat ni x elok lg dtg blk.....aku dtg blk...die bg antibiotik yg lebey kuat...x jln jgk........kelmarin aku geram aku g klinik len plak......slps mlmnyer aku suluh2 pkai tochlight ape yg ade kt tekak aku ni.....aku nk ckp pon kna pgg tengkuk....skt beb..ade rse bengkak dr luar.......tp pedihnyerrrrrrrrr....aku tgok...ade manyak ulcer kecik2 kat tepi dinding tekak tuh....aduhai..patot la x elok2.....ni la 1st time aku kna ulcer tekak ni.......aku ni mmg pengidap ulcer sejak dari aku msok uitm lagi........sape jer yg rapat ngn aku mst tau psl ni.......skt 2 mggu...elok la seminggu...fuh!! dr research aku....ulcer disebabkan kekurangan air lam badan, kurang folic acid...kurang vit c...n STRESS....sumer2 ni aku amek okla..temasok stress..wakakaka......aku x ley stress...nnt aku ulcer....so now POSITIVE......bkn ape...al maklumla...aku cont study ni ade aim aku yg tersendiri....coz now aku tgok manyak gak org yg smbung master ni coz xdek job opportunity now....so dr x wat paper bek smbng....aku x ok.....aku mmg perlukan sgt2 cert ni...tok future work aku.......aku kna excel lebey dr org len........nk wat benda tu.....aku kna sentiase up to date dr aku..tu yg stress........isk.....aku kna lebey enjoy menikmati sumer tu....best ape timba ilmu baru nih.......hikhikhik.da start da positive aku nih........kt class aku ade gak foreigner.....manyak org arab la.......aku ade 3 org close frens kt kelas...nasha, su n yat.......hikhikhik...curi nme korg....act dorg ni ex classmate aku kt uitm...kebetulan terjumper kt cni.....gler seh dak uitm...nk kecoh2 tp dok dpn cam dak nerd...wakakaka....kitaorg ske dok dpn skalikkkkkkkk...ilmu dpt dlu....hikhikhik......enjoy jumper dorg blk coz dorg opennnnnn...nk ckp paper pon boley......hope forever la eh...dlu x pnh la rapat ngn dorg blk..hmm...berbalik kpd ulcer aku td.....klinik baru tu bagi aku 2 jenis antibiotik....satu tok tekak..satu tok ulcer..pasti pain killer.....pastu oral aid...pastu ubt kumo....pastu ubat tok bgkk tekak.....smlm bru terse sedikit perubahan.....ok sedikit..alhamdulillah....n today...aku ngn my closeeeeeeeee fren tu..heee~ nk g bukit jalil..nengok man u vs msia team......my fren tu da bli siap2 da bju man u......aku nyer xpela.....aku bkn big fan pon....die kate nk blikan bju aku...tp oleh krn aku telah membuat rebonding ke ats rambot aku smlm...maka duit itu telah terpakai...wakaakaka....

Sunday, June 28, 2009

yeayyy....da selamat....

hmmm......ari jumaat aritu da slamat la aku bergelar STUDENT...waaaa....slame 2 taun tgglkan study ni....dpt ker aku catch up blk.....aku akan cube sebaik mgkn...heee~ registration went smoothly....dr pg sampai ke petang dok sttle2...cume pepagi u ada hamba Allah tu yg kurang waras sedikit...memarah....aku x seperti biase....ignore jer....cme seperti biase...mau aku bertekak ngan org x betol tuh...wakakaka....pagi samapi tghari ade taklimat kat fac....petang br register kt pps....aku xtau kna tggu no die pggl...aku igt tu jz no resit....aku pon ngan selambenyer pg jer....kejup jer da settle...org rmai lg dok nunggu....lerr....kna ikot turn ropenyer.....sori ye....aku xtau....die pon xdek complete instruction....kt sne sumer petugas pkai mask...coz manyak foreigner kan......al maklum lah...da rmai org infected H1N1 tu...aku tkot gak.....tau bawak mask....biase la....nk say thanx to ab coz tmn aku register....penat die dok nunggu lam keta..parking full....lam kul 3.30 sumer2 settle....fuhh..lega....selame 2 yrs aku dok tangguh2 benda ni..akhirnyer tercapai gak....hmm.....pg jumaat tu pon ade gud news.....dpt la scholarship kecil kecilan...alhamdulillah.....6 hb ni start class.....will be busy after this...yahoooooooooo

Monday, June 22, 2009

Oren cum Muar

Last Saturday aku n ab as usual mmg kitaorg berdua jer ke melaka...negeri oren tu..wakakaka...aku pggil melaka ni negeri oren...coz sampai jer melaka mesti panas giler...matahari macam stright je....cam xde awam sgt....tanah die pon ala2 oren gak....keras jer tanahnyer....oren2 pon ab ske negeri ni coz die dlu study cni....bkn men lg skenyer dtg negeri oren ni....kitaorg ke sana atas sebab tertentu....kebetulan plak kawan2 jb igt nk g muar mkn durian kt kampung slh sorg tu la....da sampai ke melaka ni kitaorg pon follow la skali ke muar tu...if x g melaka x g kot muar tuh...bajet mkn menyusut la beb.....hehehehe......dahulukan important thing dahulu.....1st thing first....

ok berbalik kepada perjalanan aku tu....smpai kt muar lam kul 6pm++ if x mistaken....kwn2 amek kt tol tangkak....sampai jer kt umah tu tgok durian da ade seguni da ngan beberapa biji kt luar guni coz x muat.....kitaorg pon ape lagi...x sempat ape da...tros mengadap durian sampai abeslah....seguni tu....pic2 ade pd cik zura n cik lily ye....die x upload lg....aku rase aku la yg mkn yg plg manyak skalik...hehehehe...aku ni mmg hantu durian....

mlm tu dinner mee bandung muo.....sedapppppppppp......cukup rase....pure...ni ha kt bawah ni....


yummy.........tingat rase die....tp disebabkan rase durian tu lg kuat.....kt tekak still rase durian lagi....

esoknyer kol baper da bangun....g cont cari durian lagi...kt blkg umah....kot la ade....dpt la 14 biji...aku bwk blk 4 biji...mummy aku pesan.....if ade lebey bwk la blk..mummy aku pon durian lover.....semlm aku sampai2 je umah...die da mengadap durian yg aku bwk tu...hehehe...thanx spidey coz bg kitaorg mkn durian..best2...

lepas tu tros ke air terjun gunung ledang....nak nek die...fuh...lenguh sendi2 ku.....nk cari port yg satisfying pon another story...huhuhuhu..last2 dpt gak port ni ha....


kt gunung ledang ni manyak port yg cantek tok mandi mande.....batu die besa2....air sejokkkkk..gigil....

selepas itu..kitaorg pon beransur pulang....ke jB n aku ke kL....ade kesempatan kite jumpe lagi eh guys....muaxxxx...macam2 ade kt muar ni....jom p muar..hehehehe..next destination please.........


Monday, June 15, 2009

Nasi lemak ohhh nasi lemak....

Seperti yang dijanjikan..aku akan upload gambar2 nasi lemak antarabangsa yang aku nikmati last weekend...heee~ ni la die...aku amek lauk telo rebus sebijik..mmg x ley amek sebelah la....sambal kerang...ngan pegedil...yang lenlain tu standard la....timun..kacang..ikan bilis....aku minum time tu air teh o jer...skt tekak la...

yang kat bawah ni plak ab punyer nasik....die pon lebey kurang aku jer lauk2 nyer...yang bezanya die amek paru tapi aku amek telo...ab ni xde idea la...ske amek lauk sme...if lenlain ley tuka2 rase..huh...tp die mnm air sirap..huiiii...sedap gler sirap die...rse betol ros die...wangi...hui...sejuk plak tuh...tros dahaga yang amat2 aku coz mse tulis blog ni aku ngah pose ganti.....hausnyerrrrrrr


Nasi lemak antarabangsa ni terletak di kampung baru....mmg femes dr aku kecik2 dlu...nasi die bebiase jer....xdela rse santan sgt....tp sambal die la..yang sedap....rse pedas2 manis....menepati citarasa aku....if nasik die lagi lembut n lemak berkrim...sure meletop pnyer.....cam nasi lemak mummy aku masak...hihihihi.....now...warung ni da bkk cawangan....da cantek da now restorennyer...kt shoplot la....nk details....g la tgok sindrik...
www.nasilemakantarabangsa.com

sambil mkn2 tu..aku n ab dihiburkan dgn org mengtar kapok....ley derma if nak...ade gak org mtk2 sedekah....biaselah...foreigner....n view die dkt ngn klcc....clear je klcc dr ctu...
menara kl pon ape kurangnyer...clear gak....



cantek kan....huh...da kenyang tu we all pon blk titun la....harga tok berdua mkn td...rm17....mahal gak....tpape yg murah skang ni...sumer mencekik darah jer...

Friday, June 12, 2009

my life dis week....

dis week adalah week yg sgt memenatkan....dok umah ni pon penat gak tau..lg penat pkrn..mne nk susun2 ni..tu...ade je yg x kena....every lunch jmpe ab...have lunch together....venue bertuka2....ade yg berhampiran ngan umah kitaorg...cam semlm kitaorg pegi pekana cendol ngan rojak...kt ttdi.....tp bkn yg kt tepi jln tu tau...yg sentiase rmai org tu....aku tingin nk rase yg ctu la....tp da xdek plak.....memula tu ab ajak kt blkg um tu jer...yg kt kfc tu....penah try ctu...sedap...tp aku la gatai...saje nk try yg kt ttdi tuh....rmai sgt org benti smpai jammed....tp x bkk....ngah nk u turn tu...aku nmpk lori jual cendol kt ngan shell ttdi seberg jln...ni org len ni...tp xpela...da alang2 sampai....aku n ab pon mkn je kt ctu...manyaknyer burung merpati....jinak2 sumer.....tp ade budak kecik tu dok jerit2 halau merpati2 tu....terbang la dorg.....cendol die ok la...not bad.....tp rojak die..huh...x sedap lgsong...x fresh la rse bhn2 die tu..kuah die pon x sedap....bhn2 x rangup...sedikit kuciwa....xpe2....tonite...kitaorg nk terjah nasi lemak antarabangsa plak...aku da lme da tingin makan nasi lemak.....hihihihi.....dapnyer.....nntkan pic2 menyelerakan itu eh....daaaa

Wednesday, June 10, 2009

higher level education...

kat cni aku nak share pasal experience aku mtk2 scholarship...

1) Kahazanah Watan Scholarship
khazanah ni offer 2 types of scholarship....watan ngan global...aku mtk tok watan jer...watan tok local n global tok overseas.. aku mtk local jer coz da manyak commitment kat cni....tok watan ade 3 stage sumer skali....1 st satge kite kna intvw ngan hr die....ngan wat statement "Why I deserve this scholarship"....aku shortlisted 1st stage tu....intvw kt pnb darby park hotel..kt ngan klcc tu....manyak soklan die tnyer..mostly pasal current economics issue....psl foreign exchange....n basic2 soklan intvw....aku rse aku jwb yg general jer....coz aku bknla pengikut issue semasa...tp aku tau la gak sket...dgn bantuan ab aku yg penggemar berita tu...ab ni if pkl 8 mst excited semcm...nk nengok berita...x ley miss...hehehehe...aku pon berjaya ke 2nd stage....2nd stage ni dipanggil group assessment....die wat cam ala2 apprentice...time ni 18 org jer from the whole mlsia yg terpggl...aku slh sorg la....die bg ikot group..lam 5 org camtu...pastu ade task2 la kna wat....pastu die pggl group by group msok board room....tnyer mcm2....nk kna eliminate someone...sape yg kna eliminate....why....ade gak IQ test..kna jwb as equrate and as fast as u can...x ley bantai pnyer....coz die kire %....aku rase aku da wat yg terbaek....aku da fully utilise da mse seharian tu....venue kt tmpt yg sme...tp sepnjg hari...ade mkn buffet kt hotel tu la...sedap....ley make frens....sume yg dtg excellent2....yela cgpa kna 3.5 above...n ade leadership skills....sumer cm wakil debate university la....aku cbe la jd one of them....tp...tok 3rd intvw..nme aku x shortlisted.....aku frust la...aku kol tnyer nape....dorg kte dr 18 org tu dorg plh 5 jer....sket gler...expectation is very high...coz scholarship ni x same cam scholarship lg....die nk build future leader tok msia.....amount bln2 yang die bg pon ley thn...cm gj aku skang...tp xyah keja...jz blaja jer....paper pon...aku epi sbb dpt experience ni....hope next yr ley cbe lg....kna score la study akn dtg ni.....:)

2) Bank Negara Scholarship
yang ni still process lg...dr research aku, ni pon cam ala2 apprentice gak...hope shortlisted la...aminn....

3) Skim Pelajar Cemerlang MARA
yang ni tok study overseas. aku shorlisted tok intvw...die ade satu je intvw....tp resultnyer delay lame gler.....dari bln 3...bln 5 br tau...sdngkan janji bln 4 nk kuar..last2 sumer di bekukan coz MARA xdek bajet nak sponsor....x kecewa sgt coz aku mmg x mo g overseas....aku nk ngn ab ku...family ku....

4) SLAB IPTA
yang ni tok academician IPTA.....yang ni senang je mtk...local la...overseas dibekukan coz KPT xdek duit gak...aku ley je dpt...coz aku da g intvw die....tp ketua jabatan aku nk aku g Institut Teknologi Sapuluh, Surabaya...coz tmpt aku tu ade collaboration ngan ITS tu...sape yg nak...die lgsong x dgr rintihan hati ku ini...adeh....da xdek rezeki....xpela...ade rezeki kt tmpt len tu....ake berdoa jer.....

5) TPM UiTM
yang ni tok keja kt UiTM nnt...tp field yang aku mtk da full filled last yr lagi....so xdek rezeki lagi...xpe2...

So...tok adik2 sekalian..blaja la pandai....kite bkn anak load..yang parents ley sponsor...ngan education je kite ley pegi jauh....kite ley bela nasib generation kite....even nasib x menyebelahi aku, aku still x give up tok cont study..bia la aku berssh2 skang....pada yang tgh wat degree tu..if ade scholarship JPA apply la....coz nnt ley cont master trus under JPA....skang cmtu....zaman aku dlu xde pendedahan lg.....igt...learning is the process of life....nak di pandang tinggi kna la berusaha lebey sket dr org len....cthnyer cam abg sulung aku....spe sangke da tua2 br dpt phd.....part time dari diploma tu....die x pts asa blaja utk memperbaiki life die n family...aku hrp aku pon cmtu...

Aminnn....

Sunday, June 7, 2009

Barbie n My future house :P

arini aku ngn ab g ikea n the curve....biasela thats our fav place..kan ab kan...:) sambil tengok2 interior design tok our future home....bestnyer if dpt decorate camtu....kitaorg sampai lam pukul 5pm....parking kt the curve....aku tido lam perjalanan tuh...bkk mte jer da smpai...cni la kitaorg park keta....









pastu kitaorg ke the curve....jenjalan..nmpak plak ade event sempena 50th birthday barbie...ala barbie doll tu...dulu2 aku kecik2 pon ade gak...mse tu aku skt msok wad ayah aku belikan..yang da lame aku merengek kat die...last2 dapat time skt...huh....aku pon ape lagi....snap la picture...
















gamba yang ngan lipstick tuh cam gamba tampal kan..huhuhu....unik2....kt ctu ade byk barbie doll yang limited edition tok tontonan public...antaranye....


pastu terjumpe la sorg hamba Allah ni....di pendekkan citer...kitaorg agak terkilan la ngan incident yang berlaku...dulu bukan men lagi...time xder kawan terhegeh2 kt ab..now nk wat mke blagak plak...huh....but it does not bother us pon.....x important at all ab ckp....hehehe

msok je ikea..mte da melilau da....aku ske design yang modern contemporary...ab plak ske english style....yang bunge kecik2 tuh..girly la ab nih...wakakaka...tp kekdg aku tgok english style ni sweet gak....sejok je mate memandang coz manyak bunge2.....so....we all da decide....nk design our future house cm kt bawah ni....

kitchen n bedroom



living room...tempat lepak tgok tv...

blk tu...lepak starbucks as usual...:) my fav lepak place....have a drink ...order hot mocha venti.....order satu jerk coz ab bkn minum sgt...hehehehe....sambil makan curry puff yang sgt fames kt ikea tu....yummy...aku beli 1/2 dozen....ade balance tiga...aku bwk blk umah...mummy aku pon ske gler curry puff ni....hehehe....tp da nk menamatkan akt weekend ni..ab plak diserang sakit perut...muntah2....tu yang blk awal..lam kul 8pm..if x....ade lg mke kitaorg dok bincang masalah negara...sian ab...seb bek x pengsan cam dulu tu...ab pnh pengsan kt the curve la..time kitaorg g tgok live band kt mystery...seb bek along (kawan kitaorg) ade...ley la angkat ab ngan bantuan aku la....keluar peluh jantan along...wakakaka....aku antar ab blk umah...n aku pon blk umah aku.....sok hopefully ab da ok....


hot mocha n curry puff

so....inila ceritanyer fairy tale in reality....kekdg2 terpk nk jd cm thumbelllina....hehehe...aku ni ske fairy tale....nnt next time aku nk post exclusively psl fairy tale yg aku ske....tp ab kena jd putera katak la....:P






























































Saturday, June 6, 2009

wedding n camping...

rini wedding cousin aku...abg ezuan namenyer....aku x kenal sangat die ni....even die ni anak makcu aku belah mummy....die ni twin..ngan kak ngah..sorg laki sorg pompuan...tp kak ngah makcu yang jage...abg ezuan ni wan die kt kelantan yang jage...rope die pon aku x cam...if berselisih tepi jalan pon aku sure akan wat derk jer...kuikuikui...sat g tghr br kitaorg nk gerak ke kampong baru...berkumpul kt masjid kampong baru....wedding tu kt area2 ctu la...baju pon x iron lagi ni....x pilih pon lagi....hmmm....tingat kt kwn2 jb...dorg mst ngah otw g camping...ab msg boy x reply pon...ngah drive kot...bestnyer....sonoknyer...hope nnt ley join...next time k...nnt jgn lupe cerite experience kt telok ramunia....upload pic cecepat....x saba nk nengok...okla...i tink i nk stop ere...nk andi n siap2 g wedding....

Wednesday, June 3, 2009

last day in jB...

its start at 10 am...
g opis..kemas2....settlekan documentation....
pastu g admin submit document...
ab pon ikot skalik...tp tunggu je lam keta...
salam2 sumer org admin....
tp yg plg touching skalik biler salam kak aisyah...
kak aisyah cakap..all the best to me...blaja leklok nnt...
sedey nyer...terpakse bersusah2 cmni...
sedangkan scholarship tu kt dpn mte je...
tp da dkt 2 taun aku tangguh nk cont study ni...
mcm2 restriction...xley pg cni la...bidang ni x boley la...
biler aku ikotkan tmpt n bidang jabatan yg tentukan...govt plak xde duit nk sponsor...
mcm2....dr kl ke jb aku move...
semate2 sbb ni...
last2 kt jb pon sme jer....
aku betol2 da give up...
umo aku da braper...xkan nk tgguh2 lg....
hmmm.....aku pon amek keputusan tok sponsor sindrik study aku....
walau pon aku sindrik pon xtau mne aku nk dpt income bln2 pas ni....
tp aku berserah jer....hope rezeki aku dimurahkan pasni...dapatla aku blaja ngn senang ati...
risau la....sian ab...
tp if aku kt cni...lg sian dier...kna mk excuse kt mama every week...
financial lg....a month je da dekat 1k kitaorg spend tok travelling...
semenjak dok cni....aku mmg xdek expenses tok shopping...ab pon sme...
tp xpela if berbaloi.....if aku dpt cont study maksodnyer....tp nasib x menyebelahi aku...
ab slalu ckp...."ayg da bt yg terbaek....yg terbaek gak menanti ayg satu hari nnt"
aku hrp pon cmtu la....
hmmm...
pape pon..yg plg best kt jb ni ialah kwn2 aku....especially lily,fyda,boboy,zura,boy,yana,zai..yg lelain tu best gak cume aku x berkesempatan nk borak2 lg...
dorg la yg mengepikan life aku....
ni weekend ni nk p camping....aku x dpt join...sori u all...
labu labi n bini nye la punye pasal...
tp aku malas nk cr gadoh...
biarla org wat kite ab ckp....jgn kite wat org....
hmmm...
sbnrnyer aku da ngantok ni....n....lupe plak nk say thanx to fyda n boboy coz tompangkan we all tido umah dorg...
n to all my jb's frens......i'll be missing u....:(